Siófoki hotel történelem
Online Szobafoglalás

A XIX. század második felében indult meg Siófok fürdőváros kialakítása, ami magával hozta az idegenforgalom fellendülését. Ekkor épültek a mai szálláskínálatot megalapozó első siófoki hotelek.

Miután 1810-től elkezdődött a Sió szabályozása, a medertisztítás hatására több ezer hold földet sikerült elhódítani a Balatontól. Ennek is szerepe volt abban, hogy70 évvel később elkezdődhetett a fürdőváros, majd a méltán nagy hírű siófoki hotelek felépítése. De addig még elkészült a vízszintet szabályozó új Sió fazsilip, amit 1893-ban vasszerkezetűre cseréltek. 1863-ban vasútállomás, a következő évben hajókikötő épült a városban, a tömegközlekedési kapcsolatoknak köszönhetően a turizmus fellendülése sem váratott sokáig magára.

1866-ban Végh Ignác a veszprémi káptalannal 12 éves fürdőjog bérleti szerződést kötött a „Balatontavi Fürdő Siófok” üzemeltetésére, amit lejártakor újabb 12 évre meghosszabbítottak. 1878-ban adták át a „Magyar Tenger” elnevezésű, száz személyes társalgójával, kilátószobával és nyolcvan fürdőkabinnal felszerelt fürdőházat. A forgalom folyamatosan nőtt, ezt látva a veszprémi káptalan 1885-ben elkezdte parcelláztatni a környék földjeit, így megkezdődhetett a fürdőváros kialakítása. Sorban épültek a turizmus is szolgáló villák –az első tulajdonosok, Than Mór, Vágó Pál, Feledi (Flesch Tivadar), Tölgyessy Arthur festőművészek voltak, akiket megigézett a táj szépsége. Az újjászervezett Balatoni Gőzhajózási Részvénytársaság 1889-ben először a Kelén, majd két évvel később a Helka nevű utasszállító hajót is vízrebocsátotta. A Siófok fürdővároskoncepció 1891-ben vált véglegessé, amikor a Siófok Balatonfürdő Rt. a fürdőjog és 60 hold földterület megváltásával hozzákezdett a siófoki hotelek fejlesztéshez, hamarosan megnyitotta kapuita Sió, a Hullám, valamint a Központi Szálló. ezt követően sorra épületek a kisebb-nagyobb szállodák és hotelek, amelyek a háború alatt jelentős károkat szenvedtek. Később egy részüket vállalati üdültetésre használták, fejlesztésükre ezért sem került sor. A 60-as években az új szállodasornak köszönhetően számos modern hotellelgazdagodott a város. Mára közel 30 ezre szálláshelyen évi mintegy egymillió éjszakát töltenek el a vendégek. Az utóbbi években ismét lendületet kapott a siófoki hotelekkialakítása. Aszámos magas színvonalú, három- és négy csillagos szálláshely között található a Balaton-parttól alig ötven méterre, a nyári Siófok központjának számító Petőfi sétányon található Renegade Sport Hotel, amely 26 zuhanyszós és klimatizált szobával várja a vendégeket. A saját külső medencével rendelkező szállodában garantált a családias hangulat, ahogyan azok számára is ideális választás, akik a pörgősebbnyaralásra vágynak: a hotel közelében ugyanis a szabadstrand mellett, számos szórakozóhely és rendezvényhelyszín is rendelkezésükre áll.

Érkezés dátuma:
Távozás dátuma:
Éjszakák száma:
1
Személyek száma:
2
1 2 3 4 5 6 7
Reggeli:
Félpanzió:
Képgaléria
Nézzen körül nálunk!
H-8600 Siófok, Petőfi Stny. 4.
Mobil: (00-36) 70/454-7797 Tel: (00-36) 84/311-506 Fax: (00-36) 84/506-624
E-mail: renegadehotel@renegadehotel.hu
Web: www.renegadehotel.hu

Minden jog fenntartva Jogi nyilatkozat Adatvédelmi nyilatkozat © 2012 Renegade Hotel.
Készítette: