Kikötő, hajózás, szállás Siófok - Hotelek a parton
Online Szobafoglalás

Hajók és kikötő nélkül elképzelhetetlen lenne Siófok, a város turizmusának fejlődésében a vízi közlekedésnek elévülhetetlen szerepe van. Elég csak a kikötőre gondolni, ami magával hozta a hotelek és más szállások kialakításának szükségességét. Vegyük sorra, hogy lett a balatoni hajózás egyik központja Siófok.

Az alapító okiratot megíró Kossuth Lajos közreműködésével, 1846-ban alakult meg a Balatoni Gőzhajózási Részvénytársaság, amelyben gróf Széchenyi István örökös elnökként vállalt szerepet.

Ugyanebben az évben, vízre bocsátották a Kisfaludy kerekesgőzöst, majd megépült vasútállomás, az első, mólókkal ellátott kikötő, és a Sió-zsilip. Ezzel Siófok bekerült a balatoni hajózás vérkeringésébe, a tömegközlekedési kapcsolatok pedig egyszersmind a turizmus elindulását jelentették. Végh Ignác 1866-ban fürdőjogi szerződést kötött, amit a lejártát követően, újabb 12 évvel meghosszabbítottak: neki köszönhető, hogy nyolcvan kabinnal 1878-ban elkészült a Magyar Tenger fürdőház. A siófoki fürdőélet fellendülése felvetetett a szállások szükségességét, és bár a mai értelemben vett hotel kialakításáról ebben az időben még nem lehetett szó, 1885-ben a telkek parcellázásával megkezdődött a szállásokat is magában foglaló fürdőtelek kiépülése. Ekkor jelentek meg az első villák, amelyeket főképpen a tájba beleszerető festők: Feledi (Flesch) Tivadar, Than Mór, Tölgyessy Artúr, Vágó Pál építtetett. Ezek a házak nem csupán magán célokat szolgáltak, hanem a turizmus fontos színtereinek számítottak, hiszen szálláshelyként is működtek: a fővárosi társasági élet kitüntetett tagjai rendszeresen megfordultak a villákban.

Látva a fokozódó igényeket, Baross Gábor 1888-ban állami támogatással újjászervezte a Balatoni Gőzhajózási Részvénytársaságot, egy év múlva a Kelén, ezt követően a Helka nevű utasszállító hajót bocsátották vízre. 1891 újabb fontos dátum a diófoki turizmus történetében: létrejött ugyanis a Siófok Balatonfürdő Rt., amely a fürdőjog és a szükséges földterületek megvásárlásával nagyarányú hotel és szállodafejlesztésbe kezdett. Ettől kezdve a nyaralóknak biztosan jutott szállás Siófokon. Azóta is a Balaton fővárosa az egyik legnépszerűbb hazai úti cél, ami a kedvező földrajzi adottságok mellett, a vendéglátás és a szálláshelyek magas színvonalának is köszönhető.

Az utóbbi években ismét lendületet kapott a hotelek építése, ezért is van az, hogy ha a nyaraló az interneten rákeres a szállás Siófok kifejezésre, számos találat közül válogathat. A legjobbak között van a kétezres évek közepén épült Renegade Sport Hotel. A város központi területén a Petőfi sétányon álló, 26 szobás szállodától mindössze 50 méter a Balaton, ahogyan a kikötő is sétálva elérhető. Családias, mégis központi elhelyezkedésű szállás, amely a nyugalomra és a szórakozásra vágyók számára egyaránt kiváló választás.
A siófoki kikötő napjainkban is jelentős forgalmat bonyolít, innen indul és ide érkezik a legtöbb menetrendi sétahajó a Balatonon, valamint itt áll a balatoni gőzhajózás100., 125. és 150. jubileumára felállított emlékműve. Szintén a hajózás történetének része a meteorológiai obszervatórium: mindig innen adják le az első balatoni viharjelzést.

Érkezés dátuma:
Távozás dátuma:
Éjszakák száma:
1
Személyek száma:
2
1 2 3 4 5 6 7
Reggeli:
Félpanzió:
Képgaléria
Nézzen körül nálunk!
H-8600 Siófok, Petőfi Stny. 4.
Mobil: (00-36) 70/454-7797 Tel: (00-36) 84/311-506 Fax: (00-36) 84/506-624
E-mail: renegadehotel@renegadehotel.hu
Web: www.renegadehotel.hu

Minden jog fenntartva Jogi nyilatkozat Adatvédelmi nyilatkozat © 2012 Renegade Hotel.
Készítette: